Heb jij werknemers die het liefst nog qwerty123 of een ander eenvoudig te raden wachtwoord hebben? En tot overmaat van ramp overal hetzelfde wachtwoord voor gebruiken en óók nog ergens opschrijven? Voor elk bedrijf en iedere ondernemer een ongewenste situatie, maar het gebeurt en het is eerder regel dan uitzondering.
Het is wel zo snel: een heel makkelijk wachtwoord. Of misschien wel eentje die opgeslagen staat in je e-mail, op je telefoon in je notities of op een notitieblokje op je bureau. Het gebeurt vaak genoeg dat medewerkers zo met hun wachtwoord omgaan. Niet voor niets worden 52% van de datalekken binnen het MKB onder andere veroorzaakt door menselijke fouten.
Speciale code
Je haalt menselijke fouten uit de mix door 2-staps authenticatie in te stellen. In zo’n geval vullen zij bij het inloggen nog wel hun wachtwoord in, maar moeten ze daarbij ook nog een speciaal naar hen gestuurde code invullen. Die code ontvang je dan op een ander apparaat, meestal een smartphone.
Toegang geweigerd
Door deze manier van inloggen kan een kwaadwillende niet meer makkelijk inloggen. Een hacker die bijvoorbeeld via phishing aan wachtwoorden is gekomen, heeft ook de code nodig. Daar komt hij niet zo makkelijk aan. Hetzelfde geldt wanneer een werknemer bijvoorbeeld buiten kantoor werkt en iemand die kwaad wil zijn of haar wachtwoord heeft gezien.
Nog een stap verder
In geval van diefstal is er natuurlijk wel een probleem als naast de laptop, ook de smartphone is meegenomen. Dan kan de hacker ook aan de code komen. Om dit te voorkomen, kan je het nog veiliger maken door gebruik te maken van biometrische gegevens, zoals vingerafdrukken of gezichtsherkenning.
Je gezicht telt mee
Steeds meer apparaten, vooral smartphones, werken al met deze technologieën. In dit geval betekent het dat je nog steeds als eerste je wachtwoord invult. In plaats van een code te ontvangen, laat je met je vingerafdruk of simpelweg je gezicht weten dat je de geautoriseerde persoon bent om in te loggen. Het klinkt futuristisch, maar in deze tijden leven we al: wachtwoorden zijn eigenlijk achterhaald.
Meer weten over hoe jij wachtwoorden goed kan inzetten? Neem dan gerust contact op met één van onze specialisten!